Benodigd materiaal
- Siliconenkit
- Leertjes
- Schoonmaakazijn
Om de oorzaak van een lekkend toilet vast te kunnen stellen, moet u iets weten over het spoel – mechanisme. Er bestaan uiteenlopende spoel- mechanismen, maar het principe is bij allemaal ongeveer hetzelfde . Bij de uitleg hierna gaan we uit van een laaggeplaatst spoel- reservoir dat op de closetpot is gemonteerd.
Om het spoelreservoir te openen spoelmechanisme te kunnen kome meestal eerst de knop van de hendel. Wilt u al het water uit het reservoir draai dan eerst het stopkraantje in de het toilet dicht. Is er kraantje, draai dan de hoofdkraan d: het water uit de leidingen lopen. Spoel de wc door zodat alle water uit reservoir verdwijnt.
Het water blijft de wc-pot instromen
Er zijn twee punten waar het was spoelreservoir naar de wc-pot kan d’r langs de overloop en langs een slee bodemklep. Neem het deksel van reservoir en kijk waar het fout gaat.
… langs de overloop
De overlooppijp is aangebracht ui voor het geval de vlotterkraan d< voer in het reservoir niet (tijdig) pijp voert het overtollige water af: pot. Soms is het een aparte pijp, maar hij verwerkt in de klok. Blijft er voortdurend water weglopen via de overloop, dan kan dat de volgende oorzaken hebben:
- De vlotter komt niet hoog genoeg om de vlotterkraan af te sluiten, terwijl dat wel lukt als u zelf de vlotter op de gewenste hoogte houdt. De maximale hoogte van de vlotter (dus het moment waarop hij de watertoevoer stopt) is instelbaar. Bij de klassieke vlotter verschuift u de vlotter over de doorgaans metalen vlotter- arm naar omlaag of – als dat niet gaat – buigt u de vlotterarm naar onderen. Bij de compacte vlotter draait u aan het daarvoor bedoelde schroefje om zijn hoogte aan te passen.
- De vlotter zelf is stuk; er zit bijvoorbeeld een gat in, zodat hij onvoldoende omhoog wordt gestuwd als het water stijgt. Laat het water uit de vlotter lopen en lijm het gat met siliconenkit. Of vervang het hele vlottermechanisme.
- De overlooppijp zit te laag: plaats hem zo mogelijk wat hoger. Dat kan alleen bij een in de hoogte verstelbare of uitschuifbare overlooppijp. Anders moet u de vlotter lager plaatsen.
- De vlotterkraan sluit niet, zelfs niet wanneer u de vlotter op de maximale hoogte houdt: er zit waarschijnlijk vuil en/of kalk in de vlotterkraan of het kraanleertje is versleten. Reinig en ontkalk (met schoonmaakazijn) de vlotterkraan en/of vervang het leertje. Als dat nog niet helpt, kunt u de vlotterkraan of het hele mechanisme maar beter vervangen.
…langs de bodemklep
Er kan ook water lekken via de bodemklep onderaan het spoelreservoir. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- De klok staat wat schuin: plaats hem netjes loodrecht. Als er te veel speling in het mechanisme zit en het telkens opnieuw scheef gaat staan, moet u wellicht het hele systeem vervangen.
- Er zit vuil, kalk of ander afval op de bodemklep en/of de rubber zitting: maak deze beide elementen schoon, bijvoorbeeld met een (warme) azijnoplossing.
- De zitting is beschadigd: vervang deze of – afhankelijk van de staat van het klokmechanisme – meteen het hele mechanisme.
Er lekt water lekt uit het spoelreservoir
Als er water uit het spoelreservoir op de grond lekt, wijst dat op een afsluiting die is losgekomen, beschadigd of versleten.
- Het water lekt langs de vleugelmoeren: dat kan alleen het geval zijn als deze moeren uitkomen in het reservoir. Draai ze voorzichtig met de hand aan. Helpt dit nog niet, vervang ze dan.
- Het water lekt langs het dichtingsrubber tussen het spoelreservoir en de closetpot: het rubber is vergaan of beschadigd. Probeer eerst de vleugelmoeren waarmee het spoelreservoir op de closetpot is bevestigd, met de hand vaster aan te draaien om het rubber aan te spannen en zo het lek te dichten. Als dat niet u het rubber vervangen. Hiervoor spoelreservoir van de pot nemen.
- Er zijn vlotterkranen die ge maar wat minder eenvoudig zijn strueerd. Zelf reparaties hieraan raden we niet aan.